Trustpilot
GRATIS FRAGT VED KØB OVER 499,-
LEVERING 2-3 HVERDAGE
PRISMATCH TIL DANSKE WEBSHOPS
DEL BETALINGEN OP I 4 DELE

En nem guide i slynger

Det kan hurtigt blive uoverskueligt at vælge det rigtige bæreredskab. Det kan især være vanskeligt for nybagte tvillingeforældre, for hvilket bæreredskab skal man vælge hvis man gerne vil bære sine tvillinger samtidig eller enkeltvis?

Jeg vil gerne hjælpe dig lidt på vej og derfor har jeg lavet en lille overskuelig guide:

Strækvikle – perfekt til nyfødte babyer

Strækviklen er perfekt til nyfødte babyer, og premature babyer, og tilpasser sig alle størrelser af bærere

Strækviklen giver rigtig god mulighed for den vigtige hud mod hud kontakt. Når du bærer tvillinger i strækviklen er det muligt at opnå hud mod hud kontakt mellem alle tre (tvillinger+bærer) på én gang. Desuden er strækviklen billig at anskaffe og let at gå til, da du binder på forhånd. Så længe baby sidder i en oprejst frøstilling, og du har fokus på sikkerheden, må du bære lige så længe som du og baby orker.

 

Når jeg underviser dig i brugen af en strækvikle, medbringer jeg en demo-strækvikle og demo-dukker så du kan afprøve bæreredskabet i trygge rammer.

Fastvikle – god fra nyfødt til teenager

Fastviklen giver et utal af bærestillinger på maven, hoften og ryggen og det er nemt at give barnet den optimale støtte

Fastvikleverdenen kan hurtigt blive til en jungle at finde rundt i. Man skal lære nye udtryk som basisstørrelse, GSM og lære forskellige blends at kende. For slet ikke at tale om alle de forskellige bindingers navne.  Du får her et hurtigt overblik over et par fagudtryk:

 

Basisstørrelse
En fastvikle findes i flere størrelser, str. 2 til str. 8. Man finder sin basisstørrelse ved at binde en mave-mod-mave-lomme-binding (front wrap cross carry – FWCC). De fleste er en str. 5/ 6 i basis.

 

GSM og Blends
Fastviklens bæreevne opgøres i gram pr. kvadratmeter, forkortet ‘gsm’. Det siger noget om tykkelsen, og giver et præg om hvor tungt et barn man kan bære i den. Men materiale og vævemetode spiller også ind. En vikle med fx hamp, kan have en lav gsm, men en høj bæreevne. Og i f.eks. sillebensvævning som en Didymos Liska, kan større børn ofte komme til at virke tunge, fordi vævningen er for eftergivende.

 

Bærestillinger
Med en fastvikle kan du bære dine børn på maven, på hoften og på ryggen. Der findes mange forskellige bindinger til de forskeliige bærepositioner og samtidig har man mulighed for, at vælge hvor mange lag stof, der skal være ud over barnet, fx 1, 2 eller 3 lag stof. Jeg anbefaler at du bærer dit barn i en oprejst frøstilling, med fokus på sikkerheden.

 

Tvillinger i fastvikle
Du kan bære tvillinger på samme tid i en fastvikle. Der findes flere måder at tandembære på, og du vælger selv om du vil bruge samme fastvikle til begge børn, eller en fastvikle til hver. Du kan fx bære et barn på maven og et barn på ryggen, et barn på hver side af din hofte, eller begge børn foran på maven.

 

Når jeg skal undervise dig i brugen af en fastvikle, medbringer jeg demo-fastvikler i forskellige blends og demo-dukker så du kan afprøve bæreredskabet i trygge rammer og se forskellen på fastviklernes bæreevne.

Ringslynge – fantastisk på farten

Ringslyngen er især god til de hurtige og korte løft og kan bruges allerede fra nyfødt

En ringslynge er en slynge med 2 ringe syet fast i den ene ende. Den bæres på den ene skulder, og derfor kan det være en god idé at skifte skulder hvis man skal bære længe eller bære ofte.

Ligesom fastviklen findes ringslyngen i forskellige blends, som giver forskellige bæreevner og bæreoplevelser. Ringslynger der er polstret i kanterne eller syet meget sammen i halen, skal man helst undgå, da det vil gøre det meget svært at tråde og justere korrekt.

Ringslyngen kan bruges fra nyfødt og helt frem til du oplever at det bliver for tungt, kun at bære vægten på den ene skulder. Den kan også bruges til præmature babyer.

Med en ringslynge kan du bære dine børn på maven, hoften og ryggen. Du skal altid anvende den oprejste frøstilling i en ringslynge.

 

Tvillinger og ringslynger
Det er muligt at bære tvillinger i ringslynge på samme tid – dog skal du bruge en ringslynge pr. barn.

 

Når jeg underviser i brugen af ringslynge medbringer jeg altid demo-ringslynger og demodukker, så du kan afprøve bærerredskabet i trygge rammer. Det er et kendt fænomen at ringslyngen ikke bliver trådet korrekt, som medfører at ringene låser når man prøver at stramme den. Du vil selvfølgelig blive undervist i korrekt trådning, og hvordan man strammer ringslyngen, så du ikke lander i ovenstående faldgruppe. Du lærer også at bredde stoffet ordentlig ud over skulderen, så du undgår spændingshovedpine når du bærer.

Mai Tai / Vikle Tai

God til “benstrækkere”

En Mei Tai / Vikle Tai er en asiatisk inspireret bæresele type uden klikspænder. Mei Tai’en har lange bindestroppe som ofte er polstret, mens Vikle Tai’en har bredere stropper som kan vikles ud over baby. Der er et bærestykke, altså et panel, som barnet sidder i, og herfra udgår de fire bindestropper. To som er fastgjort om taljen, og to der bindes rundt om bærerens skuldre og ryg og fastgøres.

 

Mai Tai’en er meget nem at bruge, og de fleste kan finde ud af det uden hjælp. Det er nemt at få barnet hurtig op og ned. En Mai Tai tiltaler mange mænd da den er enkel, og ikke virker så hippieagtig som fx en vikle kan gøre.

En Mai Tai må bruges på ryggen, når baby har fuld hovedkontrol. Hovedet kan nemlig ikke støttes når man skal føre barnet om på ryggen, og det er også svært at få den til at støtte godt nok i nakken. Ikke alle typer af Mai Tai passer godt til alle personer, så det er en rigtig god idé at prøve dem inden man køber dem. Jo bredere skulderstropperne er, des bedre støtter den bæreren.

En Mai Tai er rigtig god til tumlingen. Den kan bruges når panelet går fra knæhase til knæhase på barnet. Det vil sige at stoffet ikke må gå udover babys læg.  Du kan bruge en Mai Tai indtil panelet bliver for smalt til barnet. Det gør ikke noget at panelet slutter lidt før knæhaserne på et større barn, altså på tumlingen, men det skal være komfortabelt og støtte barnet og bæreren ordentligt. Det er muligt at bruge en Mai tai fra nyfødt, men det kræver at man har en der er lavet til formålet. De færreste er lavet til spædbørn og de vil derfor være for brede i panelet, så de går ud over babys knæhaser. Fraulain Hybshe har lavet en Mai Tai der kan indstilles.

Vikle Tai’en kan derimod indstilles i panelet så den tilpasses til babys bredde fra knæhase til knæhase. Den kan derfor bruges fra baby er helt lille. Man kan sprede halerne ud over babys numse, så barnet støttes med 3 lag stof over numsen i stedet for kun 1. Nogle Vikle Tai’s kan spændes ind i nakken og derved give en ekstra god nakkestøtte.

 

Tvillinger i Mai Tai/Vikle Tai
Med en Mai tai/ Vikle Tai kan du bære dit barn på maven og på ryggen. Når du bærer tvillinger skal du bruge en Mai tai/ Vikle Tai pr. barn – du bærer et barn på maven og et barn på ryggen.

 

Har du brug for mere uddybende information omkring valg af bæreredskab, er du velkommen til at kontakte mig på carina@slyngevenner.dk